Felvételi vizsga

Darázs– Kérlek, járulj a tanács elé! – mormogta Ülő Bölény, és széles karmozdulattal jelezte, hogy beléphet a sátor bejárata előtt álló női alak. RiadtMadár félszeg mozdulattal a wigwam (sátor) közepén égő tűzhöz lépett, és leült. Odakint szél süvített.

A wigwam bejáratának háttal a törzsfőnök, mindenek tudója, a szellemek ismerője, ÜlőBölény bámulta a tüzet. Szorosan mellette a főnök helyettese, a főnök tudója, a szellemek félig-ismerője, KisBölény bámulta a főnököt. Srégen mellettük-mögöttük, pedig az indián tanács két rangos tisztviselője NyalóBölény, és BújóBölény figyelte Riadt Madárt, aki bizonytalanságát cseppet sem véka alá rejtve idegesen rágta körmeit. Csendben volt.

– Tisztelt Tanács!szakította meg a csendet Ülő Bölény. Nagyot szívott hosszú szárú pipájából, és folytatta. – RiadtMadár két hónapja tanít a tábor Tudás Sátrában. Megköszörülte torkát. – A mai napon megtekintettük az egyik tanóráját, és ez alapján döntést kell hoznunk, hogy a továbbiakban taníthat-e természettudományokat komancs dialektusú irokéz nyelven kicsinyke apacs közösségünkben. Ülő Bölény lassan Riadt Madárra emelte tekintetét. – Nos, Riadt Madár! Hogy értékeled mai teljesítményed?

RiadtMadár hangja remegve cikázott a wigwam füstös levegőjében.

– Szerintem, nem tudom!kezdte. – Azt hiszem, hogy jó volt, de nem biztos. Ellenben elképzelhető. Viszont talán rosszabb volt, mintha teljesen jó lett volna. A válasz végén a nő nagyot nyelt.

ÜlőBölény megvakarta állát, és KisBölényhez fordult, aki mindvégig főnöke bölénybőr bekecsét tisztogatta boldog szuszogások közepette. Mit Te szólsz ehhez, hűséges barátom! – kérdezte viccelődve.

– Szerintem lehetett volna jobb is! – kezdte KisBölény, és fennhéjázva bámult RiadtMadár szemei közé.

– Szerintünk is! – replikázott egyszerre NyalóBölény és BújóBölény. ÜlőBölény egyetlen pillantással csendre intette őket. – Folytasd! mondta mély, és okos hangon.

darázs– Néhány hibát említek csak!búgta KisBölény. – A pók szerintem nem ízeltlábú állat! Nem tudom biztosan, de úgy emlékszem hüllő. Feddő tekintettel RiadtMadárra pillantott, aki azonmód rákvörös lett. Továbbá, nem kéne erőltetni ezt a „Föld kering a Nap körül“ dolgot, hiszen a vak is látja, hogy a Nap reggel felbukkan a végtelen látóhatáron, és este pedig elbújik mögötte. Tehát nyílvánvaló, hogy a Nap kering a Föld és kicsiny népünk körül. Továbbá ez a „földes-napos“ téma alapjaiban ássa alá vallási magyarázatunkat a Bújkáló Istenről. No, és, no, és. A tizedik percben az egyik gyerek, nevesen IrdatlanBunkó, RitkanagyParaszt fia kiosont a Tudás Sátrából és vissza sem tért az óra végéig. RiadtMadár olyan kicsi lett, mint egy fürjfióka. Szinte eltűnt nagy szégyenében. KisBölény fölényesen folytatta. – Az óra alatt négy gyerek szárított bölényhússal dobálózott, ketten pedig Tüzes Vizet ittak a hátsó padban. Továbbá! – nyomatékosított a kisfőnök. – Hatalmas hibának tartom, hogy nem a Winnetou és fiai tankönyvsorozatból oktatod a diákokat, hanem olyan könyvből, amiből a sápadtarcúak is tanulhatnak. Ezt sajnos jelentenem kell a Manitu Intézményfenntartó Központnak.

RiadtMadár védekezően maga elé emelte a kezeit, és közbevágott.

– De hiszen a Winnetou és fiaiban tizenhárom hónapos az év, decembertől márciusig tart a tavasz, tojást rak a bölény, tizenöt celziusz fokon fagy a víz, az ég felé hat a gravitáció, és nincs dolgozatfüzet, meg munkafüzet, és kizárólag fekete-fehér képeket tartalmaz a színes könyv… és … Folytatta volna, de KisBölény magasba emelte mutatóujját. Egyből csend lett, csak a parázs sercegett halkan.

Átadom a szót ÜlőBölénynek, kollegina! – így KisBölény, aki NyalóBölénnyel és BújóBölénnyel egyetemben egyre közelebb húzódott a törzsfőnökhöz. Szinte egybeolvadtak. ÜlőBölény rövid krákogást és szemlehúnyással egybekötött fejlóbálást követően megszólalt.

RiadtMadár, kedves kollegina! A Tanács a mai nap meghozta döntését. Az elmúlt két hónap alatt több visszajelzés is érkezett rólad. Kollégáid egyáltalán nem ismerik el szakmaiságodat, és tudásodat. A szülők és gyerekek jobban utálnak, mint a metilalkohol-szagú Tüzes Vizet. Ezen kívül a didaktika, pedagógia, tisztaság, rend, fegyelem olyan távol áll tőled, mint sápadtarcútól a kímélet.

RiadtMadár a térdeire roskadt, és szipogni kezdett. Igazából alig várta azt a pillanatot, mikor kiléphet a wigwamból. Csak sírt és sírt, hatalmas krokodilkönnyek áztatták a sátor döngölt padlóját. Egyszer csak azt érezte, hogy valaki a vállára teszi a kezét. Félve felpillantott. ÜlőBölény tornyosult fölötte és mosolygott.

– Viszont , kedves kollegina – folytatta a törzsfőnök – senki nem tud olyan bölénylecsót főzni, mint Te! Továbbá azt is méltányolom, hogy mióta itt dolgozol, minden vasárnap együtt jársz velünk szellemtiszteletre.

ÜlőBölény RiadtMadár mellé guggolt, és lágyan végigsimította könnytől nedves arcát.

– Köszöntelek a csapatban, kedves kollegina!

 

2016-12-17

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.