P. Boros Ilona és a Darázs

P.Boros Ilona rajza

P.Boros Ilona rajza

Amikor új anyagot teszek fel a honlapra, és a “Kopogj be Csimaxhoz menüponton keresztülhaladok, mindig szembe találkozom P. Boros Ilona grafikusművész rajzával. Egy darazsat ábrázol, melynek egyik szeme állati, a másik pedig emberi: az enyém. Sosem felejtem el, hogy a novella írását követően megkerestem Ilonát (Ilit), és megkértem arra, hogy elolvasva e könyvet, saját intuícióira támaszkodva alkosson borítórajzot a készülő kötetre. Azt válaszolta, hogy nincs rá ideje, és egyébként sem tud olyan darazsat rajzolni, amire én gondolok, de talán majd megpróbálja…. Szomorú lettem, hiszen a Lebbencsleves című nyitóvershez olyan grafikát készített, amely mellett a versre nincs is szükség. Ezen felül még egy műve bekerült „A kerítés” című – 2009-ben kiadott – kötetem közepére. Elkeseredtem, mivel mást nem állt szándékomban felkérni.

PBoros IlonaP. Boros Ilona ugyanis hihetetlen technikával alkot! Aki ismeri, tudja!

Telt-múlt az idő, és alternatív megoldásokat kezdtem keresni. Már jócskán benne voltunk az őszi tanítási napok sűrűjében, mikor egyik reggel megjelent Ili, hóna alatt szürke dossziéval.

– Szerintem nem ilyenre gondoltál! Nem fog tetszeni! – mondta, és elővett egy – akkor még fekete-fehér rajzot, és az asztalra tette.

Ili darazsa pontosan olyan tekintettel nézett rám, mint a fejemben és a novellában szereplő Darázs. Ez a rajz díszíti a könyv borítóját, de Ili a hátsó borítófelületre is készített egy ábrát, ami viszont csak az Ő fejében fogant meg! Aprócska, kapcsolódik ugyan a darázs színeihez, mégis eredeti P. Boros Ilona technikával készült.

P. Boros Ilona grafikusművész 8 évig – az előző hét végéig – az Etyeki Általános Iskolában történelemre és rajzra oktatta a gyerekeinket, azonban nem csak tanárként, hanem művészként is. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem – ezen a bejegyzésen keresztül is – azt a rengeteg pozitív élményt, csodás rajzot, érdekes gondolatot, amiket Tőle kaptam, ami rajta keresztül áramolva az enyém lett.

Az alábbi linken átléphettek P. Boros Ilona személyes honlapjára, és megtekinthetitek eddigi munkásságát, életútját.

>>>>>>>> P. Boros Ilona honlapja

Csizmadia Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.